Knoest

“Ming” en  “Ik heb je laatst in ’t bos zien staan

Reeds vóór 1914 stond de Belgisch-Nederlandse grens bekend als smokkelroute. Tijdens de Groote Oorlog werden de routes vooral voor de oversteek van Belgen gebruikt om naar het neutrale Nederland te komen. De routes dienden ook als doorgeefluik voor brieven van en naar de frontsoldaten en andere spionageactiviteiten. Ook werdeno.a. tabak, spek, margarine, zeep, terpentijn, meel en benzine de grens over gesmokkeld.
Om dit tegen te gaan werd er aan die Belgisch-Nederlandse grens, naast de bewaking door soldaten, ook een “Elektrische”draadversperring aangebracht. Natuurlijk waren de Belgen meestal voldoende creatief om een doorgang doorheen deze versperring te zoeken. “2000 volt”was echter in die tijd nog een ongekende kracht en tal van hen moesten dit dan ook met hun leven betalen. 
Dit alles heeft de interesse gewekt van Knoest en hij is dan ook verder de geschiedenis van deze routes gedoken. Nu blijkt dat er ook zo’n route over landgoed Bieduinen heeft gelopen. Een route die nog veel verder de geschiedenis in gaat. Zo ver zelfs dat het onderdeel is geweest van een klassieke zijderoute.
De (klassieke) zijderoute of zijdeweg was een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tussen China en het oosten van Azië aan de ene kant en het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied aan de andere kant. 
Eeuwenlang was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west.
Dat deze route door een initiatief van Xi Jinpang (voorouder van Xi Jinping) is doorgezet naar Bergen op Zoom (via Landgoed Bieduinen) is niet bij veel mensen bekend.
De grootschalige verbetering van de infrastructuur tussen Aziatische en Europese landen had als doel de handel in “Ming” vazen te bevorderen. Dit initiatief wordt ook wel de Nieuwe Mingroute genoemd.
Tijdens diverse graafwerkzaamheden kwam Knoest al aanwijzingen tegen dat er meer in de grond moest zitten dan alleen scherven, glas en roest bonken. De eerste Ming tinten kwamen al snel onder de grond vandaan. 
De zoektocht naar de verloren KM (Knoest Ming) was begonnen.
“Ming”
 Ik heb je laatst in ’t bos zien staan