2023 Mieke van Alphen

Mieke van Alphen www.miekevanalphen.nl

Mieke werkt met een diversiteit aan materialen, zo kan zij op veel verschillende manieren tot een beeld komen. Textiel, keramiek, glas, tekenen en schilderen zijn allemaal vormen waarin zij zich goed kan uitdrukken. Zij heeft veel ervaring met lesgeven en is erg geïnteresseerd in mensen en de wereld om haar heen. 

De drijfveer om veel te doen – want zij wil heel veel – en om tegelijkertijd zo breed mogelijk bezig te zijn met materialen heeft gemaakt dat zij keuzes heeft gemaakt. Zij is steeds meer gaan inzoomen op het materiaal glas. 

Zij zocht wat meer rust omdat naar haar eigen zeggen het allemaal anders zo fragmentarisch wordt. In haar directe omgeving vindt zij veelal inspiratie maar ook door de verhalen en spullen van mensen.

Mieke doet voor het eerst mee aan Heerlijke Kunst, de gezamenlijkheid, het samenwerken en de locatie als vertrekpunt voor je werk spreken haar erg aan. Zij is als vrijwilliger betrokken bij statushouders, de verhalen en de mensen maken grote indruk op haar.  Arcadia – wat paradijs betekent – is iets waar bootvluchtelingen van dromen. Het beeld wat zij hiermee associeerde kwam vrijwel meteen naar boven.

De verhalen, de reis, de dromen worden door haar prachtig verbeeld in glas op het water.

Interview door Pierrette Schoon