2023 Maria Dam

Maria Dam

“Ik hou niet van gefriemel”

Maria Dam, spontaan, energiek en gepassioneerd over alles wat zij maakt. In haar atelier, in Oud Vossemeer, maakt ze naast bloemstukken, allerlei sculpturen van takken, stro en wol. Abstract, maar ook herkenbare werkstukken, zoals schapen, alpaca’s en diverse soorten vogels. Over het algemeen grote stukken. “Ik hou niet van gefriemel” zoals ze zelf zegt.

Oorspronkelijk was Maria docent op het Mbo en gaf regelmatig een creatieve draai aan de vele vakken die ze daar gaf. Ze haalde haar vakdiploma bloemsierkunst en volgde cursussen op het gebied van Japanse bloemsierkunst. Ze ging in haar atelier en in de Wittenhorst in Halsteren bloemschik- en groencursussen geven. Toen ze na 38 jaar stopte in het Mbo, groeiden de het aantal deelnemers aan workshops en cursussen en opende ze haar atelier tijdens de ‘open atelierdagen Tholen’. Vervolgens maakte ze werk voor enkele exposities in Scherpenisse.

Toen Maria in 2022 gevraagd werd mee te doen met Heerlijke kunst, rondom de manege Vosmaer, aarzelde ze niet lang. Ze maakte sculpturen van takken, bijzondere schapen en gaf workshops: ‘Schapen maken met de wol van de schapen van de manege’.

Ook in 2023 presenteert ze werk bij Arcadia. Dit jaar worden er allerlei vogels van verschillende pluimage gemaakt, die een plaatsje gaan krijgen nabij de vijver. Van pinguïns van wilgentakken tot een ooievaar met een wollige borst. Allerlei natuurlijke, duurzame materialen worden gebruikt. Ze werkt ook samen met Mieke, een glaskunstenaar. Ook dat is een mooie uitdaging om te experimenteren en elkaar te inspireren. Uit deze samenwerking gaat een speciale soort vogelfamilie ontstaan: ‘Arcadiavogels’, in felle kleuren en met bijzonder mooie veren.

Ik kijk er naar uit om de pinguïns en andere bijzondere vogels van Maria te zien stralen in de prachtige tuin van Arcadia!

Interview door Marion Vriens