2023 Lia Reijnders

Lia Reijnders: www.liareijnders.exto.nl

Lia doet al vanaf het begin mee met Heerlijke Kunst, een jaarlijks buitenkunst project dat al 14 jaar plaatsvindt. Altijd ergens anders met steeds nieuwe, op die locatie geïnspireerde kunst.

Lia vindt buitenkunst boeiend en spannend. Zowel de omgeving als de dialoog leiden tot installatie-achtige kunst waarbij vorming van ideeën sneller en beter gaat in gesprekken met de andere kunstenaars.

Hoe gaat ze te werk? Wat haar boeit, maakt ze kunst van. Iets triggert haar altijd wel om tot vormen te komen. Dit jaar leidt de grote walnootgaard tot een rij van ongeveer 12 mini notenboompjes. Deze verbindt ze met ‘benen’, haar bovengrondse verbeelding van het ondergronds aanwezige mycelium (schimmelnetwerk) waarmee bomen onderling communiceren. Normaal is dit mycelium ijl en onzichtbaar maar nu zijn het grote, bovengrondse schimmeldraden.

Ze begint met tekeningen, daarna ontstaat een werktekening op ware grootte. Materialen zijn  een geraamte van ijzerdraad bekleed met pantystof en gras. Ze vlecht eerst het gras en daarna breit of weeft ze het. Het zijn geweven stammen, gebreide kruinen en de gras benen zijn doorweefd met witte banen pluizige reststof uit het textielmuseum.

Lia wil een boodschap uitdragen. Nu is dat biodiversiteit en de verbeelding daarvan. Vergankelijkheid mag, kunst hoeft niet voor eeuwig te zijn. Belangrijk is het tijdelijke karakter.

Interview door Jodrike de Koning