2023 Elsbeth Veerman

Zonder titel 2023, 150×100 cm., penseeltekening met bister en gouacheverf op papier.

Elsbeth Veerman veermanelsbeth27@gmail.com

Elsbeth Veerman schildert en tekent al haar leven lang, en voorziet daarmee in haar levensonderhoud. Nu ze sinds een jaar “met pensioen” is en niet meer les geeft aan talloze leerlingen/cursisten, komt er meer tijd vrij en aandacht beschikbaar voor eigen werk.

Hoewel haar focus ligt op schilderen en tekenen, maakt ze soms ook (bescheiden) uitstapjes naar 3-dimensionaal werken in klei. Qua thema staat centraal: de cyclus van het leven.

Leven: geboorte…..bloei…..verval…..dood. Deze cyclus vindt ze in diverse vormen in de natuur en inspireert haar tot schilderen naar de natuur, alsook tot meer abstracte sfeerbeelden. Hierbij valt  op dat ze niet alleen zachte tinten gebruikt, maar ook felle kleuren en krachtige lijnen en vlakken in haar werk aanbrengt. Het plezier in schilderen spat er soms vanaf, wat ze ook steeds meer is gaan toelaten: “het doet er niet zo toe of het belangrijk is, ik wil blijdschap brengen; het leven vieren en daar hoort ook de dood bij.”

Voor het project Arcadia van Heerlijke Kunst is Elsbeth meteen geraakt door de enorme walnoten-boomgaard. De walnootbast in gemalen vorm, vermengd met Arabische gom en water, levert bister op, dat in verdunde vorm zeer geschikt is voor tekenen in een bruin-zwarte tint; een soort inkt, van donker tot licht naarmate er water is toegevoegd. Met dit bister als basis gaat ze op zoek naar het uitdrukken van een paradijselijke rijkdom, geïnspireerd door al het groen (van bomen en klimop). Ook de vorm van de walnoot die verwijst naar de vorm van hersenen nodigt haar uit tot het scheppen van grote ruimtelijkheid verbonden met de aarde.

Interview door Frank Beek